Monday 24 October 2016

Mee Bandung .....Memang Sedap!!!!


Satu lagi resepi bila tak nak masak nasi...hik..hik...hik..

MEE BANDUNG
Bahan-Bahan:
1 paket mee kuning  atau 1 kg (dicelur dan tuskan)
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm sotong (dihiris)
1 paket bebola ikan (biar sebiji-sebiji)
2 keping fish cake (dihiris)
2 mangkuk air rebusan kulit udang (stok)
(atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/limau nipis (belah 2)
2 biji telur  
Sedikit sawi, cili merah (dihiris)
daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (dibelah)
bawang goreng
Garam & minyak masak
Bahan tumis:-
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
5 ulas bawang merah (ditumbuk/dikisar)
Cara:
1.  Panaskan minyak, tumiskan bawang putih,
       bawang merah & cili kisar hingga garing.
2.  Masukkan stok udang/ayam dan biarkan mendidih.
3.  Kemudian masukkan sos tomato, sos cili,
    sos tiram & garam.
4.  Biarkan mendidih perlahan-lahan.
5.  Masukkan udang, sotong, bebola ikan juga fish cake.
6.  Masukkan sawi, hirisan tomato,kemudian
   pecahkan telor, seakan telor mata kerbau dan
   masak selama 2 minit.
7.  Hidangkan mee yang telah dicelur kedalam mangkuk,
Tuangkan kuah keatas mee, hias dengan bawang goreng, hirisan cili dan hirisan limau juga daun sup/bawang .

No comments:

Post a Comment