Sunday 16 October 2016

Bahan-bahan Resepi Aiskrim Vanilla Oreo Gebu Tanpa Telur;

1 tin susu cair (250 mL)
1 sudu besar ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar susu pekat.*boleh adjust sukatan kalau nak manis lagi/kurang manis
1 peket biskut oreo (*cik tom beli cream o sebab ada sale RM2 je. hihi)

Cara-cara Masakan Resepi Aiskrim Vanilla Oreo Gebu Tanpa Telur;

  1. Masukkan susu cair, ovalette, esen vanilla ke dalam blender @ mixer. Blend selama 10 minit atau sehingga aiskrim kembang 2x ganda.**ciktom guna blender cornell ni enjin tahan boleh blend. kalau guna blend biasa better blend 5 min off then 5min. Risau enjin panas dan cepat rosak.
  2. Dah kembang masukkan 6 keping biskut oreo yang dipatah2kan beserta susu pekat dan blend sehingga sebati.*amik sikit rasa manis ke tak adunan aiskrim ni. kalau rasa tak tambah la lagi sukatan susu. kalau kira biskut oreo tu pun dah terlajak manis!
  3. Ambil baki biskut oreo dan patahkan/ tumbuk kasar2 dan gaulkan dalam adunan aiskrim. *Baru feel makan aiskrim ada gigit2 ketulan oreo jugak kan.
  4. Masukkan adunan aiskrim ke dalam acuan aiskrim. *sebagai hiasan tabur la sedikit oreo atas aiskrim.
  5. Sejukkan adunan aiskrim di dalam freezer bahagian sejuk beku semalaman.
  6. Siap untuk dimakan!
Homemade Aiskrim Vanilla Oreo Gebu Tanpa Telur

No comments:

Post a Comment